Фондация „Виа Понтика“ е нов проект в българското екологично пространство
Топ оферти   |   Дестинации   |   Маршрути   |   Facebook   |   Игра
Sheraton Sofia hotel Balkan
цени от 0лв. до 0лв.
Grand Hotel Varna
Гранд Хотел Варна
България,Св. Константин и Елена
цени от 0лв. до 0лв.

Българите харчат повече за почивка от чехите и португалците

 

 

Българинът харчи средно по 160 евро или по около 320 лева на човек за почивка или ваканция, показват данни от анализ на Евростат за средните харчове на европейците по време на отпуски или почивки през 2015 г.

 

Средно за ЕС показателят за ваканционните харчове е 320 евро на човек.

 

Според данни на НСИ пътуванията на българите през 2015 г. са били концентрирани изключително в страната - около 80%. Около 15% от сънародниците ни са пътували в чужбина, а близо 5% са предприели смесени пътувания - в страната и в чужбина. Преобладаващата възрастова група българи, която пътува, е била на възраст 25-44 години.

 

По-голямата част от лицата на възраст над 15 г., които са пътували в страната или в чужбина (над 70%) - са посочили като цел "почивка или екскурзия". Средният разход на едно лице при пътуване в България, е бил около 320 лева, а за пътуване в чужбина са били необходими около 500 лв. средно на човек, показват данните на НСИ.

 

Същевременно, пак според данни на НСИ, през 2015 г. около 60% от сънародниците ни не са били в състояние да си позволят едноседмична почивка извън дома, обобщава БТА.В подобна ситуация са се намирали близо 4 млн. българи, според родната статистика.

 

Най-много за ваканция и почивка средно на човек харчат жителите на Люксембург - по 740 евро. Следват жителите на Австрия - 610 евро и Малта - 590 евро.

 

Според европейската статистика най-малко пари за ваканционни разходи се отделят в Румъния и Латвия - средно по 116 евро на човек. Други страни с по-ниски разходи за почивка са Чехия - средно по 125 евро на жител, Унгария - по 130 евро, Португалия - 156 евро, Полша - 180 евро и др.

 

Сред страните, в които се харчат пари за ваканция над средноевропейското ниво (320 евро) са Белгия - 560 евро, Ирландия - 470 евро, Кипър - 450 евро, Германия - 427 евро и др.

 

Според данни на европейската статистика през 2015 г. повече от четвърт милиард европейци са предприели различни туристически пътувания с поне една нощувка. Най-активни в пътуванията са били германците - над 53 милиона, французите - 38 милиона, испанците - 24 милиона, италианците - 21 милиона и дрНовини от туризма
Туроператори пред фалит, ако не се отвори границата за Украйна и Русия Туроператори пред фалит, ако не се отвори границата за Украйна и Русия ...
Регата Регата "Черноморец 2020" събира в Бургас цвета на родното ветроходство в детските и олимпи ...
Мегапроект дава перспективи за развитие на Бургас и региона Мегапроект дава перспективи за развитие на Бургас и региона ...
Цели хотелски комплекси остават затворени, няма да приемат туристи Цели хотелски комплекси остават затворени, няма да приемат туристи ...
Слабото начало на летния сезон се дължи и на хладното време Слабото начало на летния сезон се дължи и на хладното време ...
Няма анулирани чартърни полети за морето след 15 юни Няма анулирани чартърни полети за морето след 15 юни ...
 
Търсене
Сайтът Ви предлага избор на хотел, вила, селска къща, или квартира измежду множеството обекти за настаняване в България.