Фондация „Виа Понтика“ е нов проект в българското екологично пространство
Топ оферти   |   Дестинации   |   Маршрути   |   Facebook   |   Игра
Biznes hotel v Sofia  Olives City Hotel
цени от 193лв. до 388лв.
Borovets Hils
Боровец Хилс
България,Боровец
цени от 0лв. до 0лв.

Туроператорите поискаха оставката на ресорния министър

 

 

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) иска оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова, като я обвинява в "липса на професионални компетенции и административен капацитет за справяне със задълбочаващите се проблеми на българския туризъм".

 

В изключително критично писмо до премиера Бойко Борисов, изпратено на 26 септември, туроператорите обясняват мотивите си за исканата оставка. До момента обаче реакция няма.

 

Едно от най-сериозните обвинения на туроператорите е, че министър Ангелкова "систематично манипулира общественото мнение за истинското състояние на туристическата индустрия, като дава погрешни, силно завишени данни за броя на чуждестранните туристи у нас". Наред с това Ангелкова блокирала важни според бранша инициативи като въвеждането на Единната система за туристическа информация. Тази система, лансирана по време на второто правителство на Бойко Борисов, предвиждаше всеки хотел да се свърже в реално време с министерството на туризма, НАП и МВР. На тази мярка се гледаше като на ключов инструмент в борбата със сивата икономика и в защитата на коректните фирми от сектора, но до момента не е изпълнена.

 

От АБТТА са недоволни, че националната туристическа реклама няма стратегическа визия и фокус, че маркетингът е хаотичен и липсват всякакви модерни активности - например присъствие в социалните мрежи. "В същото време се подпомагат рекламните кампании на чуждестранни туроператори с държавни средства без прозрачност в процедурата и критериите за избор на получателите на тази помощ", посочват в писмото до премиера туроператорите. Според тях Законът за туризма и цялата нормативна уредба не са съобразени със съвременните пазарни реалности и спъват отрасъла.

 

Туроператорите са недоволни и от "катастрофалното положение" с националния туристически портал на България http://www.bulgariatravel.org . Порталът е без активност от началото на 2015 г., възмутени са от АБТТА.

 

Асоциацията критикува ресорния министър за "безотговорно отношение" към състоянието на сектора и за невъзможност да бъде осъществен ефективен диалог с чиновниците на министерството. "На фона на внесените десетки становища с експресни препоръки и активна ангажираност на АБТТА отсъства адекватна реакция от страна на ръководеното от министър Николина Ангелкова ведомство", посочват от бранша.

 

Недоволство от дейността на министър Ангелкова изрази преди време и вицепремиерът Валери Симеонов, в чийто ресор е туризмът. По време на летните си акции по нощните заведения в Слънчев бряг той коментира, че контролът в отрасъла куца и че се допуска "мутри" да печелят концесии и да командват по ЧерномориетоНовини от туризма
Масово българите са Масово българите са "ЗА" повече контрол в курортите ...
18 туроператори и туристически агенти бяха заличени от Националния туристически регистър 18 туроператори и туристически агенти бяха заличени от Националния туристически регистър ...
Хотелиерите в Слънчев бряг не искат павилиони и атракциони Хотелиерите в Слънчев бряг не искат павилиони и атракциони ...
WWF препоръча алтернатива за Пирин - целогодишен туризъм WWF препоръча алтернатива за Пирин - целогодишен туризъм ...
Около 100 групи очакват на фестивала Около 100 групи очакват на фестивала "Сурва" в Перниk ...
Вход свободен за Световната купа по сноуборд в Банско Вход свободен за Световната купа по сноуборд в Банско ...
 
Търсене
Сайтът Ви предлага избор на хотел, вила, селска къща, или квартира измежду множеството обекти за настаняване в България.