Фондация „Виа Понтика“ е нов проект в българското екологично пространство
Топ оферти   |   Дестинации   |   Маршрути   |   Facebook   |   Игра
Best Western Florimont Hotel Kazino  SPA
цени от 44лв. до 144лв.
Prestig Deluks Hotel Akvapark Klub
Престиж Делукс Хотел Аквапарк Клуб
България,Златни Пясъци
цени от 0лв. до 0лв.

ЕК предупреди, че планът за Пирин трябва да мине екооценка

 

 

 

Усилията на тримата министри Нено Димов, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов да прокарат промените в плана за управление на Пирин и концесионния договор на "Юлен" набързо между почивните дни ще бъдат против европейските директиви. Това става ясно от писмо на Европейската комисия до Асоциацията на парковете в България, за което съобщи коалицията "За да остане природа в България".

 

В писмото от Брюксел подчертават, че България, като член на ЕС, трябва да гарантира, че всеки план или дейност, която може да засегне зона от "Натура 2000", каквато зона е Национален парк "Пирин", задължително се подлага на оценка за въздействие върху околната среда. Европейската комисия обяснява ясно, че при евентуално приемане на промените в плана за управление на Пирин България подлежи на процедура за нарушение на Директивата за местообитанията и Директивата относно оценката на последиците на някои планове и програми върху околната среда:

"Държавите членки също така трябва да гарантират и че всеки план или дейност, които могат да засегнат тези места, се подлагат на съответната оценка за въздействие в съответствие с разпоредбите на европейското законодателство; това се отнася и за всяко бъдещо изменение на планове с цел разширяване на туристическите дейности".

ЕК напомня, че в случай на нарушение на директивите институцията "не би се поколебала да започне процедура за нарушение".

 

Последните изявления на Нено Димов не отстъпват от първоначалното намерение промените в плана и в концесионния договор да се приемат на заседанието на Министерския съвет на 28 декември. С този ход ще се заобиколи хем новият закон за концесиите, заради който ще трябва да питаме Брюксел за концесионния договор, хем евентуални протести на природозащитници.

 

По данни на "За да остане природа в България" вече са подадени над 1000 становища и МОСВ не издава индивидуални входящи номера на отделните граждани вносители, въпреки че трябва да го прави.Новини от туризма
Изрядни ли са плажните заведения в Слънчев бряг Изрядни ли са плажните заведения в Слънчев бряг ...
Цюрих и Женева са най-скъпите градове в света Цюрих и Женева са най-скъпите градове в света ...
Бургас въстана срещу голите мъже и жени по плажа Бургас въстана срещу голите мъже и жени по плажа ...
Безплатни автобуси до Витоша – за велосипедисти и пешеходци Безплатни автобуси до Витоша – за велосипедисти и пешеходци ...
Ол инклузив по български: Неизяденото днес кюфте - карначе утре Ол инклузив по български: Неизяденото днес кюфте - карначе утре ...
Туристите в Европа с повече права от днес Туристите в Европа с повече права от днес ...
 
Търсене
Сайтът Ви предлага избор на хотел, вила, селска къща, или квартира измежду множеството обекти за настаняване в България.