Фондация „Виа Понтика“ е нов проект в българското екологично пространство
Топ оферти   |   Дестинации   |   Маршрути   |   Facebook   |   Игра
Prestig Deluks Hotel Akvapark Klub
Престиж Делукс Хотел Аквапарк Клуб
България,Златни Пясъци
цени от 0лв. до 0лв.
Novotel Plovdiv
Новотел Пловдив
България,Пловдив
цени от 0лв. до 0лв.

ЕК предупреди, че планът за Пирин трябва да мине екооценка

 

 

 

Усилията на тримата министри Нено Димов, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов да прокарат промените в плана за управление на Пирин и концесионния договор на "Юлен" набързо между почивните дни ще бъдат против европейските директиви. Това става ясно от писмо на Европейската комисия до Асоциацията на парковете в България, за което съобщи коалицията "За да остане природа в България".

 

В писмото от Брюксел подчертават, че България, като член на ЕС, трябва да гарантира, че всеки план или дейност, която може да засегне зона от "Натура 2000", каквато зона е Национален парк "Пирин", задължително се подлага на оценка за въздействие върху околната среда. Европейската комисия обяснява ясно, че при евентуално приемане на промените в плана за управление на Пирин България подлежи на процедура за нарушение на Директивата за местообитанията и Директивата относно оценката на последиците на някои планове и програми върху околната среда:

"Държавите членки също така трябва да гарантират и че всеки план или дейност, които могат да засегнат тези места, се подлагат на съответната оценка за въздействие в съответствие с разпоредбите на европейското законодателство; това се отнася и за всяко бъдещо изменение на планове с цел разширяване на туристическите дейности".

ЕК напомня, че в случай на нарушение на директивите институцията "не би се поколебала да започне процедура за нарушение".

 

Последните изявления на Нено Димов не отстъпват от първоначалното намерение промените в плана и в концесионния договор да се приемат на заседанието на Министерския съвет на 28 декември. С този ход ще се заобиколи хем новият закон за концесиите, заради който ще трябва да питаме Брюксел за концесионния договор, хем евентуални протести на природозащитници.

 

По данни на "За да остане природа в България" вече са подадени над 1000 становища и МОСВ не издава индивидуални входящи номера на отделните граждани вносители, въпреки че трябва да го прави.Новини от туризма
125 млн. туристи посещават Дунавския регион всяка година 125 млн. туристи посещават Дунавския регион всяка година ...
Правителството прекратява седем плажни концесии Правителството прекратява седем плажни концесии ...
София е втора в Европа по ръст на посетителите според проучване на Mastercard София е втора в Европа по ръст на посетителите според проучване на Mastercard ...
Туризмът – “магическата пръчка“, с която предразсъдъците се стопяват и съседите се опознават Туризмът – “магическата пръчка“, с която предразсъдъците се стопяват и съседите се опознав ...
Над 6,9 млн. чуждестранни туристи са посетили България за периода януари-август 2018 г., ръстът е 5,9% Над 6,9 млн. чуждестранни туристи са посетили България за периода януари-август 2018 г., р ...
ЮНЕСКО включи Несебър в своя сайт за пътешествия ЮНЕСКО включи Несебър в своя сайт за пътешествия ...
 
Търсене
Сайтът Ви предлага избор на хотел, вила, селска къща, или квартира измежду множеството обекти за настаняване в България.