Фондация „Виа Понтика“ е нов проект в българското екологично пространство
Топ оферти   |   Дестинации   |   Маршрути   |   Facebook   |   Игра
Best Western Florimont Hotel Kazino  SPA
цени от 44лв. до 144лв.
Hotel Viktoria Palas
Хотел Виктория Палас
България,Слънчев бряг
цени от 60лв. до 300лв.

ЕК предупреди, че планът за Пирин трябва да мине екооценка

 

 

 

Усилията на тримата министри Нено Димов, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов да прокарат промените в плана за управление на Пирин и концесионния договор на "Юлен" набързо между почивните дни ще бъдат против европейските директиви. Това става ясно от писмо на Европейската комисия до Асоциацията на парковете в България, за което съобщи коалицията "За да остане природа в България".

 

В писмото от Брюксел подчертават, че България, като член на ЕС, трябва да гарантира, че всеки план или дейност, която може да засегне зона от "Натура 2000", каквато зона е Национален парк "Пирин", задължително се подлага на оценка за въздействие върху околната среда. Европейската комисия обяснява ясно, че при евентуално приемане на промените в плана за управление на Пирин България подлежи на процедура за нарушение на Директивата за местообитанията и Директивата относно оценката на последиците на някои планове и програми върху околната среда:

"Държавите членки също така трябва да гарантират и че всеки план или дейност, които могат да засегнат тези места, се подлагат на съответната оценка за въздействие в съответствие с разпоредбите на европейското законодателство; това се отнася и за всяко бъдещо изменение на планове с цел разширяване на туристическите дейности".

ЕК напомня, че в случай на нарушение на директивите институцията "не би се поколебала да започне процедура за нарушение".

 

Последните изявления на Нено Димов не отстъпват от първоначалното намерение промените в плана и в концесионния договор да се приемат на заседанието на Министерския съвет на 28 декември. С този ход ще се заобиколи хем новият закон за концесиите, заради който ще трябва да питаме Брюксел за концесионния договор, хем евентуални протести на природозащитници.

 

По данни на "За да остане природа в България" вече са подадени над 1000 становища и МОСВ не издава индивидуални входящи номера на отделните граждани вносители, въпреки че трябва да го прави.Новини от туризма
С ледоразбивач на екскурзия до Северния полюс С ледоразбивач на екскурзия до Северния полюс ...
Туроператори са против отмяната на пушенето в заведения Туроператори са против отмяната на пушенето в заведения ...
14,6% е ръстът на приходите от нощувки за първите два месеца на 2018 г. 14,6% е ръстът на приходите от нощувки за първите два месеца на 2018 г. ...
Има опасност от ракетен удар за самолети прелитащи над източната част на Средиземноморието Има опасност от ракетен удар за самолети прелитащи над източната част на Средиземноморието ...
Пътищата по празниците-улеснения и ограничения Пътищата по празниците-улеснения и ограничения ...
Броят на хотелите в света е нараснал с 18% за последните 10 години Броят на хотелите в света е нараснал с 18% за последните 10 години ...
 
Търсене
Сайтът Ви предлага избор на хотел, вила, селска къща, или квартира измежду множеството обекти за настаняване в България.