Фондация „Виа Понтика“ е нов проект в българското екологично пространство
Топ оферти   |   Дестинации   |   Маршрути   |   Facebook   |   Игра
Kempinski Hotel Grand Arena
цени от 371лв. до 0лв.
Park hotel vPirinv
Парк хотел „Пирин”
България,Сандански
цени от 93лв. до 750лв.

Масово българите са "ЗА" повече контрол в курортите

 

 

 

Повечето от българите са категорични за въвеждане на повече правила и ред в курортните места, показва експресен сондаж на "Галъп", направен между 31 януари и 1 февруари сред 801 пълнолетни българи от традиционната изследователска програма на "Галъп интернешънъл" по потребителски теми, осъществен съвместно с Националния борд по туризъм и със Съюз "Произведено в България".

 

 Всякакви мерки за въвеждане на ред по плажовете се одобряват. Мнозинство от 92 на сто приемат идеята за по-ясни правила къде могат да се разполагат каравани и палатки. 84 процента пък одобряват "тавани" на цените на чадъри и шезлонги. Мнозинство от 63 на сто принципно одобрява идеята за категоризиране на плажовете. 39 на сто одобряват работата на туристическото министерство, 35 процента не я одобряват, а останалите се колебаят.

 

55 процента одобряват преместваемите обекти по морето да добият стандартизирана визия, 36 на сто не одобряват, а останалите се затрудняват да отговорят. 67 на сто обаче не са съгласни подобни търговски обекти около плажовете да бъдат напълно премахнати и продажбата на храни и напитки да се премести изцяло към първата линия с хотели. Очевидно, подобна мярка едновременно би затруднила и родните туристи, и би оскъпила покупките им поради надценките в хотелите, отбелязват социолозите.

 

Всякакви мерки за повече ред в туристическите райони се възприемат, но крайностите се отхвърлят. За 62 на сто проверките по курортните места трябва да се правят незабелязано и през цялото време - за да има постоянен контрол. 36 процента избират становището, че проверките по курортните места трябва да се правят заедно с медии и в присъствието на туристите - за да има повече гласност. Останалите се колебаят. Явно обществото ни предпочита по-скоро постоянните, отколкото показни мерки, смятат от "Галъп".

 

Социолозите са проверили и други подобни двойки твърдения, които да уловят генералната структура на нагласите по потенциални алтернативни становища по дадени теми. Например е зададен въпрос дали като цяло концесионирането и въобще формите на стопанисване на плажовете са по-добрият вариант, или пък липсата на стопанисване и концесиониране - за да се съхрани максимално природният вид. 79 на сто предпочитат концесионирането и стопанисването на плажове - за да се поддържа ред и чистота, а 17 процента предпочитат природния им вид.

 

Когато става дума за зимния туризъм, мнозинство от 67 на сто смятат, че той като цяло се нуждае от нови лифтове и съоръжения, а 19 на сто са на обратното мнение. Очевидно, развитието на зимния туризъм и ски спорта се подкрепя, новите лифтове и съоръжения не се възприемат като проблем. Проблем се вижда по-скоро в опасността от презастрояване - както беше отбелязано в друг скорошен наш сондаж, припомнят социолозите.

 

46 процента от българите над 18 години казват, че в последните пет години са почивали, макар и за малко, на български морски курорт. 35 процента твърдят същото за планински курорти у нас.

 

20 на сто са посетили чуждестранен морски курорт, а 2 на сто - чуждестранен планински курорт.

 

41 на сто казват, че в започващата година ще посетят български морски курорт, 31 процента - че ще идат на български планински курорт. 15 на сто се надяват да отидат, дори и за кратък отдих, на море в чужбина, а 3 на сто - на планина в чужбина. Очевидно родната публика остава най-големият клиент на туристическата ни индустрия, коментират социолозите.Новини от туризма
Масово българите са Масово българите са "ЗА" повече контрол в курортите ...
18 туроператори и туристически агенти бяха заличени от Националния туристически регистър 18 туроператори и туристически агенти бяха заличени от Националния туристически регистър ...
Хотелиерите в Слънчев бряг не искат павилиони и атракциони Хотелиерите в Слънчев бряг не искат павилиони и атракциони ...
WWF препоръча алтернатива за Пирин - целогодишен туризъм WWF препоръча алтернатива за Пирин - целогодишен туризъм ...
Около 100 групи очакват на фестивала Около 100 групи очакват на фестивала "Сурва" в Перниk ...
Вход свободен за Световната купа по сноуборд в Банско Вход свободен за Световната купа по сноуборд в Банско ...
 
Търсене
Сайтът Ви предлага избор на хотел, вила, селска къща, или квартира измежду множеството обекти за настаняване в България.