Фондация „Виа Понтика“ е нов проект в българското екологично пространство
Топ оферти   |   Дестинации   |   Маршрути   |   Facebook   |   Игра
Novotel Plovdiv
Новотел Пловдив
България,Пловдив
цени от 0лв. до 0лв.
Apart hotel EMIRATES APART RESIDENCE
цени от 80лв. до 970лв.

Масово българите са "ЗА" повече контрол в курортите

 

 

 

Повечето от българите са категорични за въвеждане на повече правила и ред в курортните места, показва експресен сондаж на "Галъп", направен между 31 януари и 1 февруари сред 801 пълнолетни българи от традиционната изследователска програма на "Галъп интернешънъл" по потребителски теми, осъществен съвместно с Националния борд по туризъм и със Съюз "Произведено в България".

 

 Всякакви мерки за въвеждане на ред по плажовете се одобряват. Мнозинство от 92 на сто приемат идеята за по-ясни правила къде могат да се разполагат каравани и палатки. 84 процента пък одобряват "тавани" на цените на чадъри и шезлонги. Мнозинство от 63 на сто принципно одобрява идеята за категоризиране на плажовете. 39 на сто одобряват работата на туристическото министерство, 35 процента не я одобряват, а останалите се колебаят.

 

55 процента одобряват преместваемите обекти по морето да добият стандартизирана визия, 36 на сто не одобряват, а останалите се затрудняват да отговорят. 67 на сто обаче не са съгласни подобни търговски обекти около плажовете да бъдат напълно премахнати и продажбата на храни и напитки да се премести изцяло към първата линия с хотели. Очевидно, подобна мярка едновременно би затруднила и родните туристи, и би оскъпила покупките им поради надценките в хотелите, отбелязват социолозите.

 

Всякакви мерки за повече ред в туристическите райони се възприемат, но крайностите се отхвърлят. За 62 на сто проверките по курортните места трябва да се правят незабелязано и през цялото време - за да има постоянен контрол. 36 процента избират становището, че проверките по курортните места трябва да се правят заедно с медии и в присъствието на туристите - за да има повече гласност. Останалите се колебаят. Явно обществото ни предпочита по-скоро постоянните, отколкото показни мерки, смятат от "Галъп".

 

Социолозите са проверили и други подобни двойки твърдения, които да уловят генералната структура на нагласите по потенциални алтернативни становища по дадени теми. Например е зададен въпрос дали като цяло концесионирането и въобще формите на стопанисване на плажовете са по-добрият вариант, или пък липсата на стопанисване и концесиониране - за да се съхрани максимално природният вид. 79 на сто предпочитат концесионирането и стопанисването на плажове - за да се поддържа ред и чистота, а 17 процента предпочитат природния им вид.

 

Когато става дума за зимния туризъм, мнозинство от 67 на сто смятат, че той като цяло се нуждае от нови лифтове и съоръжения, а 19 на сто са на обратното мнение. Очевидно, развитието на зимния туризъм и ски спорта се подкрепя, новите лифтове и съоръжения не се възприемат като проблем. Проблем се вижда по-скоро в опасността от презастрояване - както беше отбелязано в друг скорошен наш сондаж, припомнят социолозите.

 

46 процента от българите над 18 години казват, че в последните пет години са почивали, макар и за малко, на български морски курорт. 35 процента твърдят същото за планински курорти у нас.

 

20 на сто са посетили чуждестранен морски курорт, а 2 на сто - чуждестранен планински курорт.

 

41 на сто казват, че в започващата година ще посетят български морски курорт, 31 процента - че ще идат на български планински курорт. 15 на сто се надяват да отидат, дори и за кратък отдих, на море в чужбина, а 3 на сто - на планина в чужбина. Очевидно родната публика остава най-големият клиент на туристическата ни индустрия, коментират социолозите.Новини от туризма
125 млн. туристи посещават Дунавския регион всяка година 125 млн. туристи посещават Дунавския регион всяка година ...
Правителството прекратява седем плажни концесии Правителството прекратява седем плажни концесии ...
София е втора в Европа по ръст на посетителите според проучване на Mastercard София е втора в Европа по ръст на посетителите според проучване на Mastercard ...
Туризмът – “магическата пръчка“, с която предразсъдъците се стопяват и съседите се опознават Туризмът – “магическата пръчка“, с която предразсъдъците се стопяват и съседите се опознав ...
Над 6,9 млн. чуждестранни туристи са посетили България за периода януари-август 2018 г., ръстът е 5,9% Над 6,9 млн. чуждестранни туристи са посетили България за периода януари-август 2018 г., р ...
ЮНЕСКО включи Несебър в своя сайт за пътешествия ЮНЕСКО включи Несебър в своя сайт за пътешествия ...
 
Търсене
Сайтът Ви предлага избор на хотел, вила, селска къща, или квартира измежду множеството обекти за настаняване в България.