Фондация „Виа Понтика“ е нов проект в българското екологично пространство
Топ оферти   |   Дестинации   |   Маршрути   |   Facebook   |   Игра
Apart hotel EMIRATES APART RESIDENCE
цени от 80лв. до 970лв.
Park hotel vPirinv
Парк хотел „Пирин”
България,Сандански
цени от 93лв. до 750лв.

София е втора в Европа по ръст на посетителите според проучване на Mastercard

 

 

 

През 2017 г. са се увеличили с 22% и разходите, които туристите правят в страната София се нарежда на второ място в Европа по ръст на чуждестранни посетители през 2017 г., като същевременно и растат и разходите, които те правят при пътуването си в страната. Това сочат резултатите от Глобалния индекс на най-посещаваните градове, изготвен от компанията Mastercard.

 

Годишното проучване включва 162 държави по света. През 2017 г. София се е наредила на второ място в Европа по ръст на чуждестранните посетители, сочат данните на компанията, като за годината той е бил 15.2%. През 2016 г. столицата е била посетена близо 1.2 млн. души.

 

За миналата година градът, който има най-висок ръст на посещенията в Европа, е Истанбул – 16.8% на годишна база. Сред другите градове с над 12% увеличение са Лисабон (14.6%), Париж (13.1%), Мюнхен (12.9%) и Варшава (12.3%), става ясно от данните.

 

По отношение на чуждестранните туристи, пренощували в столица за периода от 2009 г. насам, София се нарежда на пето място в Европа със средногодишен ръст от 9%. Градът е изпреварен от Букурещ, Лисабон, Минск, Санта Крус де ла Палма.

 

В световен мащаб дестинации с най-много посещения са Банкок, Лондон и Париж.

 

Междувременно данните на Mastercard показват и че се увеличават разходите, които туристите правят в българската столица. За 2017 г. те са достигнали 204 млн. долара при 167 млн. долара година по-рано. Така средното увеличение от 22.7% изпреварва ръста в броя на туристите. Един посетител в София е изхарчил средно 134 долара на ден миналата година, което по-скоро подрежда града в по-ниската скала от класацията.

 

Според данните на Mastercard през 2017 г. най-високият среднодневен разход е реализиран в Дубай – 537 долара. Същевременно Истанбул, който иначе е сред най-посещаваните градове в света, този показател е 108 долара.

 

Лидерът по брой посещения Банкок е със среднодневен разход на човек от 173 долара, става ясно от данните.

 

2017 г. по оценка на местните хотелиери е сред най-добрите години за градския туризъм на София заради увеличения брой служебни пътувания и силното увеличение на посещенията с цел почивка след експанзията от последните години на нискотарифните авиокомпании. Данните на летище София показват, че през 2017 г. на него са обслужени рекордните 6.49 млн. души, което е ръст от над 30% на годишна база. Очакванията на туристическия бизнес в София е през 2018 г. да бъде постигнат исторически рекорд в броя на посетителите заради продължаващия ръст на туристическите пътувания, както и председателството на съвета на ЕС, което по данни на министерството на българското председателство е включвало близо 300 събития и е довело 35 хил. делегати в страната при предварително очаквани малко над 20 хил.

 

capital.bgНовини от туризма
125 млн. туристи посещават Дунавския регион всяка година 125 млн. туристи посещават Дунавския регион всяка година ...
Правителството прекратява седем плажни концесии Правителството прекратява седем плажни концесии ...
София е втора в Европа по ръст на посетителите според проучване на Mastercard София е втора в Европа по ръст на посетителите според проучване на Mastercard ...
Туризмът – “магическата пръчка“, с която предразсъдъците се стопяват и съседите се опознават Туризмът – “магическата пръчка“, с която предразсъдъците се стопяват и съседите се опознав ...
Над 6,9 млн. чуждестранни туристи са посетили България за периода януари-август 2018 г., ръстът е 5,9% Над 6,9 млн. чуждестранни туристи са посетили България за периода януари-август 2018 г., р ...
ЮНЕСКО включи Несебър в своя сайт за пътешествия ЮНЕСКО включи Несебър в своя сайт за пътешествия ...
 
Търсене
Сайтът Ви предлага избор на хотел, вила, селска къща, или квартира измежду множеството обекти за настаняване в България.