Фондация „Виа Понтика“ е нов проект в българското екологично пространство
Топ оферти   |   Дестинации   |   Маршрути   |   Facebook   |   Игра
Biznes hotel v Sofia  Olives City Hotel
цени от 193лв. до 388лв.
Grand Hotel Varna
Гранд Хотел Варна
България,Св. Константин и Елена
цени от 0лв. до 0лв.

София е втора в Европа по ръст на посетителите според проучване на Mastercard

 

 

 

През 2017 г. са се увеличили с 22% и разходите, които туристите правят в страната София се нарежда на второ място в Европа по ръст на чуждестранни посетители през 2017 г., като същевременно и растат и разходите, които те правят при пътуването си в страната. Това сочат резултатите от Глобалния индекс на най-посещаваните градове, изготвен от компанията Mastercard.

 

Годишното проучване включва 162 държави по света. През 2017 г. София се е наредила на второ място в Европа по ръст на чуждестранните посетители, сочат данните на компанията, като за годината той е бил 15.2%. През 2016 г. столицата е била посетена близо 1.2 млн. души.

 

За миналата година градът, който има най-висок ръст на посещенията в Европа, е Истанбул – 16.8% на годишна база. Сред другите градове с над 12% увеличение са Лисабон (14.6%), Париж (13.1%), Мюнхен (12.9%) и Варшава (12.3%), става ясно от данните.

 

По отношение на чуждестранните туристи, пренощували в столица за периода от 2009 г. насам, София се нарежда на пето място в Европа със средногодишен ръст от 9%. Градът е изпреварен от Букурещ, Лисабон, Минск, Санта Крус де ла Палма.

 

В световен мащаб дестинации с най-много посещения са Банкок, Лондон и Париж.

 

Междувременно данните на Mastercard показват и че се увеличават разходите, които туристите правят в българската столица. За 2017 г. те са достигнали 204 млн. долара при 167 млн. долара година по-рано. Така средното увеличение от 22.7% изпреварва ръста в броя на туристите. Един посетител в София е изхарчил средно 134 долара на ден миналата година, което по-скоро подрежда града в по-ниската скала от класацията.

 

Според данните на Mastercard през 2017 г. най-високият среднодневен разход е реализиран в Дубай – 537 долара. Същевременно Истанбул, който иначе е сред най-посещаваните градове в света, този показател е 108 долара.

 

Лидерът по брой посещения Банкок е със среднодневен разход на човек от 173 долара, става ясно от данните.

 

2017 г. по оценка на местните хотелиери е сред най-добрите години за градския туризъм на София заради увеличения брой служебни пътувания и силното увеличение на посещенията с цел почивка след експанзията от последните години на нискотарифните авиокомпании. Данните на летище София показват, че през 2017 г. на него са обслужени рекордните 6.49 млн. души, което е ръст от над 30% на годишна база. Очакванията на туристическия бизнес в София е през 2018 г. да бъде постигнат исторически рекорд в броя на посетителите заради продължаващия ръст на туристическите пътувания, както и председателството на съвета на ЕС, което по данни на министерството на българското председателство е включвало близо 300 събития и е довело 35 хил. делегати в страната при предварително очаквани малко над 20 хил.

 

capital.bgНовини от туризма
Круизен кораб ще пътува по маршрута Бургас-Инеада-Истанбул през Лято 2020 Круизен кораб ще пътува по маршрута Бургас-Инеада-Истанбул през Лято 2020 ...
Курортът Албена с престижно отличие за най-иновативна СПА дестинация Курортът Албена с престижно отличие за най-иновативна СПА дестинация ...
Младен Маринов: 947 полицаи ще пазят туристите това лято Младен Маринов: 947 полицаи ще пазят туристите това лято ...
Отвори врати най-скъпият курорт: Нощувката - 100 000 долара Отвори врати най-скъпият курорт: Нощувката - 100 000 долара ...
Гръмотевични бури и силни дъждове удариха България на Велика събота Гръмотевични бури и силни дъждове удариха България на Велика събота ...
Приходите от туризъм с ръст от 4,8% Приходите от туризъм с ръст от 4,8% ...
 
Търсене
Сайтът Ви предлага избор на хотел, вила, селска къща, или квартира измежду множеството обекти за настаняване в България.