Фондация „Виа Понтика“ е нов проект в българското екологично пространство
Топ оферти   |   Дестинации   |   Маршрути   |   Facebook   |   Игра
Biznes hotel v Sofia  Olives City Hotel
цени от 193лв. до 388лв.
Park hotel vPirinv
Парк хотел „Пирин”
България,Сандански
цени от 93лв. до 750лв.

Испания, Гърция и Италия привличат най-много инвестиции в курорти и хотели

 

 

 

Най-активни са инвеститорите от Русия, САЩ, Китай и арабските страни

 

Испания, Гърция и Италия са водещите дестинации за придобиване на хотели и ваканционни имоти, както и за строителството на туристически комплекси, показва съвместно изследване на руската имотна компания Tranio и организаторите на форума „Средиземноморски курорти и хотелски имоти“, който се провежда в южната ни съседка тази седмица.

 

Туристическите имоти са най-динамичната категория за инвеститорите в Средиземноморския регион. Факторите, които правят дадена страна популярна сред инвеститорите, са стабилна икономика и ниски банкови такси (Испания, Италия, Франция), програми за предоставяне на разрешение за пребиваване срещу инвестиции (Испания, Португалия, Кипър) и растящ пазар с перспективи за висока доходност (Гърция). 

 

Интересът на инвеститорите към Испания временно е спрял заради рязкото понижаване на цените на имотите след световната финансова криза и спукването на балона на имотния пазар в страната, както и започналото повишаване на банковите такси. В последните години обаче страната отново си е върнала водещата позиция сред топ дестинациите за инвеститорите.

 

Гърция пък привлича инвеститори с местния пазар, който е смятан за развиващ се и следователно предлага перспективи за висока доходност. Смята се, че пазарът предоставя значителни възможности за инвестиции, като купувачите могат да придобият имот на ниска цена и да извлекат печалба от него след ремонт и евентуална смяна на предназначението. Най-популярните дестинации за инвестиции в туристически имоти в Гърция са Цикладските острови и по-конкретно Санторини, Миконос и Парос. Следват Атина, Крит, Родос и Халкидики.

 

В Испания най-голям интерес за инвеститорите представляват Коста дел Сол и други локации по крайбрежието на Андалусия (Малага, Марбея, Беналмадена, Торемолинос, Фуенхирола). Барселона е предпочитана от 22% от участниците в допитването, а Балеарските острови (най-вече Ибиса) и Коста Брава са сред другите топ дестинации.

 

В Италия най-много инвестиции в туристически имоти привличат Рим, Милано и Пулия.

 

Сред водещите инвеститори в средиземноморски курорти и хотелски имоти са граждани на Русия, САЩ, Китай и арабските страни, както и на страни от бившия Съветски съюз.

 

Сред различните видове имоти най-много инвестиции привличат 3- и 4-звездните хотели и курорти. Почти половината от анкетираните (46%) смятат, че основната причина за закупуване на курорт или хотелски имот по средиземноморското крайбрежие е желанието за притежаване на собствено жилище за прекарване на ваканцията. 41% от участниците пък са на мнение, че инвеститорите купуват подобни имоти, за да разнообразят портфолиото си.

 

Отделно изследване на консултантската компания Savills, представено на форума, показва, че придобиването на ваканционни имоти в света е нараснало със 195% от началото на 90-те години на миналия век, като те са предназначени главно за търговска употреба.

 

 

investor.bgНовини от туризма
Борисов си пожела повече китайски туристи Борисов си пожела повече китайски туристи ...
Слънчев бряг отново е най-евтината лятна дестинация за британците в Европа Слънчев бряг отново е най-евтината лятна дестинация за британците в Европа ...
Министерството на туризма с покана към бизнеса да участва в кампания за насърчаване на вътрешния туризъм Министерството на туризма с покана към бизнеса да участва в кампания за насърчаване на вът ...
Седем езера в Пирин са силно замърсени, ограничават достъпа до тях Седем езера в Пирин са силно замърсени, ограничават достъпа до тях ...
Румъния е първи пазар за входящ туризъм на България Румъния е първи пазар за входящ туризъм на България ...
Николина Ангелкова в Бургас: Повишаване на качеството на услугите в туризма ще ни направи атрактивна дестинция Николина Ангелкова в Бургас: Повишаване на качеството на услугите в туризма ще ни направи ...
 
Търсене
Сайтът Ви предлага избор на хотел, вила, селска къща, или квартира измежду множеството обекти за настаняване в България.