Фондация „Виа Понтика“ е нов проект в българското екологично пространство
Топ оферти   |   Дестинации   |   Маршрути   |   Facebook   |   Игра
Sheraton Sofia hotel Balkan
цени от 0лв. до 0лв.
Biznes hotel v Sofia  Olives City Hotel
цени от 193лв. до 388лв.

Измитане на бордоваците и промени в туризма сред приоритетите на парламента за новия сезон

 

 

 

Четири особено важни законопроекта отличава председателят на икономическата комисия Петър Кънев Четири закона ще бъдат приоритетни за парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм. Това обясни пред „Флагман“ нейният председател – бургаският депутат от „БСП за България“ Петър Кънев, по повод началото на политическия сезон след ваканцията на Народното събрание.

 

„Приоритетите на парламента като цяло бяха отразени в програмните изказвания на ръководителите на отделните парламентарни групи. Силно впечатление направи връщането на президента на Република България Румен Радев в Народното събрание. Знаете, че го очаквахме последните две години да дойде при откриването на сесиите. Той направи много интересно изказване“, коментира г-н Кънев. Първото заседание на икономическата комисия се очаква да е тази сряда (11 септември).

 

„Имаме няколко интересни закона. Първият, за който стана въпрос в изказванията в парламента, е законът за публичните предприятия (както някои казват – законът за държавните предприятия). Това практически е закон, който е по едно изискване на Европейската централна банка във връзка с участието на България в програмата ERM II, т.е. влизането в чакалнята на Еврозоната“, казва Петър Кънев. Шест или седем са изискванията на Европейската банка, на които България трябва да отговаря, припомня той.

 

„Едно от тях, между другото, беше одитът на българските банки; второ беше одит на застрахователните компании и финансови институции. Трето беше, че Европейската банка, както и Европейската комисия не са удовлетворени от резултатите на българските държавни предприятия. Считат, че прекалено политизирано се работи в тях. Обществена тайна е т.нар. термин и нова българска дума „бордовак“ - това, че всяка една политическа сила, която вземе властта, назначава свои хора в бордовете и практически се създава една хранителна верига за политическите структури. Изискването е режимът на управление и на менажиране на държавните фирми да бъде същият, какъвто е в частния бизнес, с определени условия и специфика“, обяснява Петър Кънев. Законопроектът с промените в случая е предложен от Министерството на икономиката и минал през доста сериозни обсъждания.

 

„Мина на първо четене в комисията. Предстои гледане на второ четене и предполагам, че в края на септември до средата на октомври законът ще влезе в зала и ще бъде гласуван“, заявява още депутатът от „БСП за България“. По думите му, втори интересен закон през новия сезон ще е този за търговските марки и географските наименования.

 

„По този закон също имаме проблем и искане от Европейската комисия за кардинална промяна и синхронизация между българското и европейското законодателство. Готови сме със закона на второ четене. Също предполагам, че близките три седмици ще влезе в зала на второ четене“, коментира Петър Кънев. Според него трети важен законопроект, който е бил разпределен миналата седмица на комисията и който се очаква с голямо нетърпение от депутатите и най-вече от бизнеса в Бургаска област и въобще по българското черноморие, е свързан с промени в Закона за туризма.

 

„Разпределен е на нашата комисия като водеща. Тепърва ще събираме мнения на неправителствени организации, браншови структури, синдикати. Предполагам, че до началото на работа по бюджета на държавата за 2020 г. ще влезе и този закон“, казва председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм. Както е обичайно за този период, приоритетен ще бъде и самият законопроект за държавния бюджет за следващата година. Припомняме, че Петър Кънев в момента е на прелюбопитно посещение в Северна Корея - страна, известна с изключително зловещия си тоталитарен режим - с делегация от още трима български депутати.

 

В Комисията по икономическа политика и туризъм членове са още важни народни представители, сред които лидерът на НФСБ Валери Симеонов, областният координатор на ГЕРБ в Бургаско Димитър Бойчев, както и считаният за най-могъщ депутат от ДПС Делян Пеевски. Последният, впрочем, не е участвал в нито едно заседание на Комисията.Новини от туризма
Измитане на бордоваците и промени в туризма сред приоритетите на парламента за новия сезон Измитане на бордоваците и промени в туризма сред приоритетите на парламента за новия сезон ...
Роботи и изкуствен интелект - решения за проблема с кадрите в туризма Роботи и изкуствен интелект - решения за проблема с кадрите в туризма ...
Манолова в Созопол, ще се застрояват ли дюни? Манолова в Созопол, ще се застрояват ли дюни? ...
Оформят зони за семейна почивка в курортите Оформят зони за семейна почивка в курортите ...
Национален турнир по плажен тенис с международно участие Национален турнир по плажен тенис с международно участие ...
Властта се грижи за туризма, намалява и бумащината Властта се грижи за туризма, намалява и бумащината ...
 
Търсене
Сайтът Ви предлага избор на хотел, вила, селска къща, или квартира измежду множеството обекти за настаняване в България.