Фондация „Виа Понтика“ е нов проект в българското екологично пространство
Топ оферти   |   Дестинации   |   Маршрути   |   Facebook   |   Игра
Borovets Hils
Боровец Хилс
България,Боровец
цени от 0лв. до 0лв.
Hotel Orlovets
Хотел Орловец
България,Пампорово
цени от 100лв. до 150лв.

Лято 2019: Повече английски туристи, по-малко престъпления и по-чисто море

 

 

 

Област Бургас бие Варна по летен туризъм, Слънчев бряг носи 20 % от приходите от туризъм С чисто море и по-добри условия посрещнахме туристи това лято. Има спад на престъпленията и ръст с 10 % на разкриваемостта. Това каза пред журналисти министърът на туризма в Бургас Николина Ангелкова. На краткия брифинг присъства и кметът Димитър Николов. Тя бе в морския град, за да проведе работна среща с местната власт, контролните органи и бизнеса.

 

По време на дискусиите бе обобщен летният сезон и постигнатите резултати. Спадът на чуждестранните туристи е около 3,5 % - основно на германски и руски граждани.

„В Област Бургас картината по отношение на туристите е по-благоприятна, сравнена с Варна и Добрич. Тук се наблюдава доста сериозен ръст на българите, пренощували в местата за настаняване с над 10 легла с повече от 15 %. Това значително компенсира по-малкия брой нощувки, реализирани от чужденци. Слънчев бряг води класацията по брой туристи и реализирани нощувки, като 20 % от приходите от туризъм се осигуряват от именно от курортния комплекс“, обясни министър Николина Ангелкова.

 

Стана ясно, че за периода юни и юли към момента постъпилите приходи от международен туризъм са над 1,2 млрд. лв., което е повишение с около 1.7 %. Това показва, че успяваме да задържим интереса на България като устойчива дестинация. За този период 2,7 млн. чужди туристи са посетили страната ни.

„Целта ни е не само да задържим интереса към България, но и да го увеличим. Благодарение на премиера Бойко Борисов и правителството предприехме спешни мерки. Изключително съм благодарна и на кметовете на Бургас и Варна – Димитър Николов и Иван Портних. Още през февруари започнахме разработването на механизъм за насърчаване на организирания туризъм през рекламата, така че да идват повече туристи, които да отсядат в местата за настаняване“, обясни министърът на туризма.

 

По отношение на нарушенията по морето – от страна на хотелиери и концесионери, тази година те са много по-малко. Там, където е констатирано, или са отстранени, или са санкционирани. Кметът Димитър Николов също потвърди данните за летния туризъм, изнесени от министъра на туризма Николина Ангелкова.

„Категорично искам да подчертая, че въз основа на замервания, направени около плажните зони, морето ни е станало по-чисти. Нарушенията по Южното Черноморие са по-малко, броят на мъртвите делфини е намалял двойно. Увеличен е притокът на туристи, които пътуват с автомобили, както и с автобуси от близки държави. Според данни от Летище Бургас има спад от 11% - основно от немски и руски туристи, сериозен ръстът на английски туристи – около 30 %. Следващата година с подписването на договори с британски туроператори и авиокомпании се очаква ръст от 40 %“, обясни Димитър Николов.

 

Кметът на Бургас подчерта, че има уверението от Агенция Пътна инфраструктура, че догодина започва изграждане на северния обходен път, който ще свързва магистрала „Тракия“ с пътя за Слънчев бряг, а преди летния сезон ще приключи ремонтът на обхода на Поморие. Това означава, че след две години от София до Слънчев бряг ще се движим по четирилентов път, което ще гарантира по-безопасно пътуване.

 

flagman.bgНовини от туризма
Няма анулирани чартърни полети за морето след 15 юни Няма анулирани чартърни полети за морето след 15 юни ...
Остров Св. Анастасия посрещна първите си туристи Остров Св. Анастасия посрещна първите си туристи ...
Министър Ангелкова с добра новина, европейски фонд ще бори фалитите Министър Ангелкова с добра новина, европейски фонд ще бори фалитите ...
Николина Ангелкова: Туризмът изживява най-тежката си криза Николина Ангелкова: Туризмът изживява най-тежката си криза ...
Ангелкова забрани всички туристически пътувания до 13 април Ангелкова забрани всички туристически пътувания до 13 април ...
Какви ще бъдат тенденциите при пътуванията през 2020 г.? Какви ще бъдат тенденциите при пътуванията през 2020 г.? ...
 
Търсене
Сайтът Ви предлага избор на хотел, вила, селска къща, или квартира измежду множеството обекти за настаняване в България.