Фондация „Виа Понтика“ е нов проект в българското екологично пространство
Топ оферти   |   Дестинации   |   Маршрути   |   Facebook   |   Игра
Biznes hotel v Sofia  Olives City Hotel
цени от 193лв. до 388лв.
Novotel Plovdiv
Новотел Пловдив
България,Пловдив
цени от 0лв. до 0лв.

Лято 2019: Повече английски туристи, по-малко престъпления и по-чисто море

 

 

 

Област Бургас бие Варна по летен туризъм, Слънчев бряг носи 20 % от приходите от туризъм С чисто море и по-добри условия посрещнахме туристи това лято. Има спад на престъпленията и ръст с 10 % на разкриваемостта. Това каза пред журналисти министърът на туризма в Бургас Николина Ангелкова. На краткия брифинг присъства и кметът Димитър Николов. Тя бе в морския град, за да проведе работна среща с местната власт, контролните органи и бизнеса.

 

По време на дискусиите бе обобщен летният сезон и постигнатите резултати. Спадът на чуждестранните туристи е около 3,5 % - основно на германски и руски граждани.

„В Област Бургас картината по отношение на туристите е по-благоприятна, сравнена с Варна и Добрич. Тук се наблюдава доста сериозен ръст на българите, пренощували в местата за настаняване с над 10 легла с повече от 15 %. Това значително компенсира по-малкия брой нощувки, реализирани от чужденци. Слънчев бряг води класацията по брой туристи и реализирани нощувки, като 20 % от приходите от туризъм се осигуряват от именно от курортния комплекс“, обясни министър Николина Ангелкова.

 

Стана ясно, че за периода юни и юли към момента постъпилите приходи от международен туризъм са над 1,2 млрд. лв., което е повишение с около 1.7 %. Това показва, че успяваме да задържим интереса на България като устойчива дестинация. За този период 2,7 млн. чужди туристи са посетили страната ни.

„Целта ни е не само да задържим интереса към България, но и да го увеличим. Благодарение на премиера Бойко Борисов и правителството предприехме спешни мерки. Изключително съм благодарна и на кметовете на Бургас и Варна – Димитър Николов и Иван Портних. Още през февруари започнахме разработването на механизъм за насърчаване на организирания туризъм през рекламата, така че да идват повече туристи, които да отсядат в местата за настаняване“, обясни министърът на туризма.

 

По отношение на нарушенията по морето – от страна на хотелиери и концесионери, тази година те са много по-малко. Там, където е констатирано, или са отстранени, или са санкционирани. Кметът Димитър Николов също потвърди данните за летния туризъм, изнесени от министъра на туризма Николина Ангелкова.

„Категорично искам да подчертая, че въз основа на замервания, направени около плажните зони, морето ни е станало по-чисти. Нарушенията по Южното Черноморие са по-малко, броят на мъртвите делфини е намалял двойно. Увеличен е притокът на туристи, които пътуват с автомобили, както и с автобуси от близки държави. Според данни от Летище Бургас има спад от 11% - основно от немски и руски туристи, сериозен ръстът на английски туристи – около 30 %. Следващата година с подписването на договори с британски туроператори и авиокомпании се очаква ръст от 40 %“, обясни Димитър Николов.

 

Кметът на Бургас подчерта, че има уверението от Агенция Пътна инфраструктура, че догодина започва изграждане на северния обходен път, който ще свързва магистрала „Тракия“ с пътя за Слънчев бряг, а преди летния сезон ще приключи ремонтът на обхода на Поморие. Това означава, че след две години от София до Слънчев бряг ще се движим по четирилентов път, което ще гарантира по-безопасно пътуване.

 

flagman.bgНовини от туризма
Цените на новогодишните пакети се повишиха с 12% Цените на новогодишните пакети се повишиха с 12% ...
Инвестициите във видеoнаблюдението на Слънчев бряг дадоха резултат Инвестициите във видеoнаблюдението на Слънчев бряг дадоха резултат ...
До 20 октомври се подават кандидатурите за четвъртите Годишни награди в туризма До 20 октомври се подават кандидатурите за четвъртите Годишни награди в туризма ...
„За туризма от А до Я“ започва в Експоцентър „Флора“ „За туризма от А до Я“ започва в Експоцентър „Флора“ ...
Ангелкова: СПА и здравният туризъм са нашето Ангелкова: СПА и здравният туризъм са нашето "злато" ...
Лято 2019: Повече английски туристи, по-малко престъпления и по-чисто море Лято 2019: Повече английски туристи, по-малко престъпления и по-чисто море ...
 
Търсене
Сайтът Ви предлага избор на хотел, вила, селска къща, или квартира измежду множеството обекти за настаняване в България.