Фондация „Виа Понтика“ е нов проект в българското екологично пространство
Топ оферти   |   Дестинации   |   Маршрути   |   Facebook   |   Игра
Biznes hotel v Sofia  Olives City Hotel
цени от 193лв. до 388лв.
Borovets Hils
Боровец Хилс
България,Боровец
цени от 0лв. до 0лв.

Какви ще бъдат тенденциите при пътуванията през 2020 г.?

 

 

 

Все повече хора предпочитат "зеленото пътуване", превръщайки туризма в отговорен към околната среда.

 

Начинът, по който пътуват хората, се промени драстично през последните десет години, пише Forbes. Хората все повече говорят за така нареченото „зелено пътуване“, което се стреми да намали въглеродния отпечатък при летене или други услуги. Социалните мрежи оказват голямо влияние в борбата с въглеродните емисии, тъй като все повече инфлуенсъри, както и известни личности публикуват снимки и информация за малко известни дестинации, като по този начин се стремят да окажат ефект върху намаляването на потока от туристи към най-популярните места.

 

Ето кои ще са основните тенденции при пътуванията през 2020 г:

 

Във фокуса на луксозните пътешествия ще бъде устойчивото развитие

 

Сега, когато хотелите и авиокомпаниите се настроиват на екологична вълна, зелените пътувания ще набират все по-голяма популярност. Това е стъпка в правилната посока, след като туристическият сектор е сред сочените с пръст, че оказва голям негативен ефект върху околната среда. През 2020 г. летищата в Дубай ще забранят използването на всички пластмасови продукти за еднократна употреба. А що се отнася до преживявания от висок клас, стандартът в индустрията ще бъде диктуван от тенденциите за нулев отпадък и неутрализиране на въглеродните емисии. Всичко това ще се случи благодарение на развитието на технологиите в сектора, като използването на слънчевата енергия, защото през 2020 г. луксът няма да означава непременно разточителство.

 

Непопулярните дестинации ще станат хит

 

Мотивирани да избегнат тълпите, както и по-високите цени, много от почиващите виждат полза от откриването на нова дестинация. Данните също подкрепят тази тенденция. Според сайта за резервации Booking 54% от пътуващите в световен мащаб биха искали да се намали свръхтуризма, а 51% биха предпочели да посетят нетолкова известна дестинация като алтернатива на пренаселените популярни места. Така или иначе обаче данните сочат, че туристите ще пътуват повече до непопулярни места.

 

Нараства интересът към нови видове транспорт

 

16-годишната екоактивистка Грета Тунберг вдъхнови милиони хора по света, включително и заради начина си на придвижване по вода, избягвайки въглеродните емисии, които отделят самолетите по време на полет. Нарастващото чувство за вина от пътуване със самолети кара все повече хора да търсят алтернативни начини за придвижване. В Европа се наблюдава намаляване на вътрешните полети, а Франция дори предлага забрана на повечето полети в страната. Според Booking над половината от туристите нямат нищо против да стигнат до дадена дестинация, избирайки да пътуват с необичаен транспорт. По този начин ще нарасне интересът към по-старите и устойчиви видове транспорт като влаковете и лодките.

 

Предпочитани стават активните пътувания

 

От разходки през красиви места като Тихоокеанското крайбрежие до пътувания, включващи активности като колоездене през живописните гледки в Ирландия или Тайван, активните пътувания стават все по-предпочитани. Според водещата компания по колоездене във Великобритания Saddkle Skeddaddle, резеравациите за пътувания в Северна Америка, които включват и колоездене, са отчели ръст от 140% между 2014 и 2018 г.

 

 

bloombergtv.bgНовини от туризма
Ангелкова забрани всички туристически пътувания до 13 април Ангелкова забрани всички туристически пътувания до 13 април ...
Какви ще бъдат тенденциите при пътуванията през 2020 г.? Какви ще бъдат тенденциите при пътуванията през 2020 г.? ...
Ангелкова след среща с туроператори заради коронавируса: Ситуацията за туризма е доста тревожна и тежка Ангелкова след среща с туроператори заради коронавируса: Ситуацията за туризма е доста тре ...
Собствениците на апартаменти и стаи за гости вече ще плащат патентен и туристически данък Собствениците на апартаменти и стаи за гости вече ще плащат патентен и туристически данък ...
Важен акцент е дигитализацията в туризма Важен акцент е дигитализацията в туризма ...
Последен ден търсят изгубените в Стара планина Последен ден търсят изгубените в Стара планина ...
 
Търсене
Сайтът Ви предлага избор на хотел, вила, селска къща, или квартира измежду множеството обекти за настаняване в България.