Фондация „Виа Понтика“ е нов проект в българското екологично пространство
Топ оферти   |   Дестинации   |   Маршрути   |   Facebook   |   Игра
Grand Hotel Varna
Гранд Хотел Варна
България,Св. Константин и Елена
цени от 0лв. до 0лв.
Sheraton Sofia hotel Balkan
цени от 0лв. до 0лв.

Ангелкова забрани всички туристически пътувания до 13 април

 

 

 

Министърът на туризма Николина Ангелкова е издала заповед от днес до 13 април да бъдат преустановени всички дейности в областта на туризма, включително вътрешен, входящ и изходящ туризъм с цел екскурзии. Това обяви самата тя на брифинг в Министерския съвет.

 

"Очевидно е, че само на добра воля не се получава. И днес, след като поискахме спешно информации от туроперациите, се видя, че 483 български граждани са на екскурзии, вкл'чително извън Европа", каза тя. Ангелкова обясни, че тези туристи са заминали през март и им предстои връщане утре, вдругиден.

 

"Много е безтговорно всичко това. Апелирам към всички да бъдат максимално отговорни и да сме стегнати, за да можем по-бързо да преминем през това", призова министърът на туризма. Все още резервациите за юли и август не се отказват, работи се месец за месец, засега туроператорите не плащат на хотелиерите ранните резервации, информира още Ангелкова. По думите й не може да се прогнозира дали ще има изобщо летен туристически сезон. "Застраховките няма как да покрият всички тези екскурзии, ще има много фалирали туроператори", прогнозира министърът.

 

По-рано днес министрът на външните работи Екатерина Захариева също призова да се прекратят всички туристически пътувания, а българите да не излизат зад граница, освен ако не е крайно необходимо. От 13 март досега българските власти са оказали съдействие за прибиране в страната на над 200 български граждани.

 

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която на задължителна карантина от 14 дни подлежат всички български граждани и граждани на други държави с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, пристигащи от Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария.

 

Днес Световният съвет по пътуванията и туризма прогнозира, че пандемията от коронавируса COVID-19 застрашава до 50 милиона работни места в сектора на туризма и пътуванията. През тази година вероятно сривът ще е 25% от международните пътувания.

 

Миналата седмица Ангелкова каза, че за всички пътувания до Италия, Франция, Испания, Германия и Румъния може да се иска от туроператорите възстановяване на платените суми. Тя съобщи още, че се обсъждат законодателни мерки, с които да бъде компенсиран туристическият бранш, който търпи големи загуби заради кризата с разпространението на коронавируса.Новини от туризма
Няма анулирани чартърни полети за морето след 15 юни Няма анулирани чартърни полети за морето след 15 юни ...
Остров Св. Анастасия посрещна първите си туристи Остров Св. Анастасия посрещна първите си туристи ...
Министър Ангелкова с добра новина, европейски фонд ще бори фалитите Министър Ангелкова с добра новина, европейски фонд ще бори фалитите ...
Николина Ангелкова: Туризмът изживява най-тежката си криза Николина Ангелкова: Туризмът изживява най-тежката си криза ...
Ангелкова забрани всички туристически пътувания до 13 април Ангелкова забрани всички туристически пътувания до 13 април ...
Какви ще бъдат тенденциите при пътуванията през 2020 г.? Какви ще бъдат тенденциите при пътуванията през 2020 г.? ...
 
Търсене
Сайтът Ви предлага избор на хотел, вила, селска къща, или квартира измежду множеството обекти за настаняване в България.