Фондация „Виа Понтика“ е нов проект в българското екологично пространство
Топ оферти   |   Дестинации   |   Маршрути   |   Facebook   |   Игра
Borovets Hils
Боровец Хилс
България,Боровец
цени от 0лв. до 0лв.
Kempinski Hotel Grand Arena
цени от 371лв. до 0лв.

Страните се конкурират за привличането на дигитални номади

 

 

 

Страни, които предлагат слънчеви плажове, евтин живот и ниска инфлация, се конкурират за ново поколение служители, работещи от разстояние, в опит да преодолеят последиците от пандемията и да компенсират изгубените посетители, пише Ройтерс. От Естония до Барбадос страните създават визови режими, които целят да привлекат „дигитални номади“, за да стимулират икономиката си. Те преследват хора, които съчетават работа с пътуване и могат да създадат работно място навсякъде, където има интернет връзка.

 

„Работете от Рая“, гласи уеб страницата на 12-месечната визова програма на Барбадос, която беше пусната през юли и позволява на хора, работещи от разстояние, да се установят на карибския остров за една година. „Новата ни виза ви позволява да работите от една от най-обичаните туристически дестинации в света“, пише премиерът на страната Мия Мотли в приветствено съобщение на страницата.

 

Интересът към „дигиталното номадство“ се очаква да нарасне през идните години, тъй като COVID-19 стимулира работата от разстояние, казва Дейвид Касар, главен оперативен директор на американската технологична компания MBO Partners. Още преди пандемията броят на дигиталните номади растеше, като над 7 млн. души в САЩ се определяха като такива през 2019 г. Това е ръст спрямо около 5 млн. през 2018 г., сочи изследване на компанията. Страните, които създават нови визови режими, се надяват, че привличането на част от тях може да помогне за стимулирането на местните икономики, пострадали от новия коронавирус, и да компенсира част от загубения туризъм. 

 

Рут Анъс, която ръководи отдела за гражданство и миграция към естонското вътрешно министерство, което пусна виза за дигитални номади миналата седмица, казва, че инициативата цели да стимулира репутацията на страната като иновационен хъб. „Основната цел на програмата е да рекламира Естония“, отбелязва тя и обяснява, че това е една от първите програми в света, насочени към работещи от разстояние служители, както и към хора на свободна практика. „Колкото по-известна е Естония, толкова повече компаниите ни могат да изнасят електронните ни услуги и все повече хора са заинтересовани да инвестират. Трябва, разбира се, да имаме и повече туристи“, казва Анъс.

 

В Грузия, която също обяви планове за виза за дигитални номади миналия месец, министърът на икономиката Натя Турнава се надява тя да подкрепи секторите на недвижимите имоти, ресторантьорството и хотелиерството в страната. „Грузия има имидж на безопасна страна от гледна точка на епидемиологичната обстановка и искаме да използваме този шанс“, отбелязва тя пред местни медии. Бившата съветска република с население от 3,5 млн. души е регистрирала 1197 случая на коронавирус и 17 починали.

 

Вирусът превръща здравеопазването в ключова мярка за хората, които избират нов дом, коментира Кароли Хиндрикс, ръководител на консултантската компания в областта на имиграцията Jobbatical, която помогнала за разработването на естонската визова програма. „Ще видим много повече… високо квалифицирани хора, които напускат страни със слаби здравни системи към страни с по-силно здравеопазване“, смята тя.

 

Барбадос и Бермудските острови в Северния Атлантик, които пуснаха тази седмица едногодишен сертификат за местопребиваване, наречен „Работи от Бермудските острови“, също изтъкват ниския риск от зараза с коронавирус. „Не е необходимо да сте блокирани в апартамента си в гъстонаселен град със съпътстващите ограничения и висок риск от заразяване“, написа премиерът на Бермудските острови Дейвид Бурт. „Елате да прекарате годината с нас, работейки или кодирайки на водата“, допълни той.

 

Но пандемията създава нови бариери, които може да попарят всякакви илюзии за работа от плажа, казва Дейвид Касар от компанията MBO Partners, призовавайки мечтателите първо да прочетат дребните букви. „Не е толкова просто като да си стегнете куфара и да имате валиден паспорт, особено в ерата на COVID-19. Повечето страни изискват закупуването на здравна застраховка и служителите да отговарят на критериите за приемане“, отбелязва той. Естония, например, иска от кандидатите да докажат, че получават най-малко 3504 евро на месец, а хората, които се установяват в Барбадос, трябва да платят такса от 2000 долара.

 

Пътуването също може да е проблем. Заради забраната на ЕС за пътувания от неосновна необходимост от повечето страни Естония има много запитвания, но нито едно кандидатстване по програмата си от пускането й на 1 август, казва Анъс. „Все още никой не е кандидатствал, защото смятаме преместването тук за пътуване от неосновна необходимост“, допълва тя.

 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

investor.bgНовини от туризма
Община Пловдив получи награда за „Водеща дестинация за културен и събитиен туризъм“ за 2020 година Община Пловдив получи награда за „Водеща дестинация за културен и събитиен туризъм“ за 202 ...
Опознайте отново България:  Величие на дивата природа в една от най-старите страни в Европа Опознайте отново България: Величие на дивата природа в една от най-старите страни в Европ ...
Страните се конкурират за привличането на дигитални номади Страните се конкурират за привличането на дигитални номади ...
Регатата „Кор Кароли“ отново стартира от Бургас нa 12.08 Регатата „Кор Кароли“ отново стартира от Бургас нa 12.08 ...
Туроператорът TUI затваря 166 обекта във Великобритания и Ирландия Туроператорът TUI затваря 166 обекта във Великобритания и Ирландия ...
Над 85% по-малко туристи ще посетят Южното Черноморие това лято Над 85% по-малко туристи ще посетят Южното Черноморие това лято ...
 
Търсене
Сайтът Ви предлага избор на хотел, вила, селска къща, или квартира измежду множеството обекти за настаняване в България.