Фондация „Виа Понтика“ е нов проект в българското екологично пространство
Топ оферти   |   Дестинации   |   Маршрути   |   Facebook   |   Игра
Borovets Hils
Боровец Хилс
България,Боровец
цени от 0лв. до 0лв.
Hotel Akvatonik
Хотел Акватоник
България,Велинград
цени от 90лв. до 250лв.

Вижте Кордопуловата къща в Мелник- паметник на културата от национално значение

 

         

 

Вечна като скалата, върху която е кацнала, изваяна като пясъчните сипеи край нея, Кордопуловата къща в Мелник е най-голямата запазена до днес къща от епохата на Възраждането на целия Балкански полуостров. Според някои сведения е и втората по големина в цяла България.


Построена през 1754 г. от мелнишката фамилия Кордопулови, които са етнически гърци, днес къщата е обявена за паметник на културата от национално значениеи е записана под №4 в списъка със 100-те национални туристически обекта.


Истинската дата на градежа е открита два века по-късно от реставратори, след като смъкват част от мазилката, под която излиза отпечатък от женска ръка.

Домът на Кордопулови е съхранен в автентичния му вид и впечатлява със своята изключително красива и необичайна за времето си архитектура. Стопаните произвеждали вино, което продавали в цяла Европа, чак до Венеция. Затова изградили дома си така, че да осигурят целия процес на винопроизводство, стаи за голяма челяд и прислуга, както и помещения, които да служат за посрещане на гости и бизнес.


Така изникнали един над друг приземен етаж с изба, полуетаж със стопанско предназначение, еркерен етаж за живеене и тераса със зимна градина и закрит купол, който по-късно е разрушен. Два от четирите етажа на постройката са изградени от камък. Седем вътрешни стълбища свързват различните етажи и мансарди.


В приземния етаж се намира огромната изба с тунели, дълги общо над 200 метра, прокопавани цели 20 години зад къщата и в скалата. Бъчвите там побират 300 тона вино, като най-голямата е с вместимост 12,5 тона. Благодарение на оригиналната вентилационна система се поддържа специална температура – между 7 и 9 градуса по Целзий.


Жилищните, сервизните помещения и гостната съчетават най-различни елементи и техники при изграждането си: български, гръцки, средиземноморски, ориенталски и т.н.

Гостната, в която богатият търговец е посрещал клиенти и сключвал сделки, има 24 прозореца, разположени на два реда по 12. Обърнати са към четирите посоки на света, а при оформлението им са намерили приложение редица строителни и художествени стилове. Изчислени са така, че на всеки кръгъл час слънчеви лъчи да влизат през всеки от тях.

 


Долният ред прозорци са типично български и характерни за възрожденското ни строителство.Горните съчетават венециански и ориенталски стил. Някои от стъклата са донесени чак от Венеция и пускат мека оцветена светлина.


Венециански стенописи, уникална дърворезба на таваните и ръчно изработени мебели от масивно дърво са част от интериора на тази огромна одая, наречена приказната стая.

Дървеният таван изобразява слънцето с дванадесет заострени правоъгълника – броят на месеците в годината. Северната стена на стаята, в която са вградени стенни гардероби, е майсторски изписана с барокови орнаменти. Над гардеробите са изрисувани всички познати видове грозде. Таваните в останалите стаи са изписани като икони.

Огромна кухня, пекарна, баня, сауна, дори зимна градина са имали обитателите на това архитектурно чудо. Според италиански летопис тук е имало дори специално помещение, предвидено за домашен затвор. В него били наказвани провинилите се слуги и деца.

В кухнята пък бил направен хитроумно скроен шкаф, зад който най-неочаквано се открива малко скривалище. Тайникът често е давал убежище на известния пирински войвода Яне Сандански, близък приятел на Манол Кордопулов. На лятната тераса е изобразена картата на България от възрожденско време, като на мястото на Мелник е засадено дръвче.

И до днес предизвиква възхищение умението на неизвестния архитект да предвиди всичко, необходимо за бита на едно голямо семейство. Едно от предположенията е, че Кордопуловата къща и митрополитската църква „Свети Николай” в града са построени от един и същи майстор.


Интересна е и историята на тази сграда.


Последният от Кордопуловия род – Манол, бил инженер-технолог по винарство – първият дипломиран в тази област българин.
Учи в Париж, а после въвежда у нас пръскането на лозята с бордолезов разтвор и внася първите съоръжения за пръскане на насажденията, които се употребяват и до днес.

 


Привърженик на българската идея за освобождение на Македония, той е убит през 1912 г., когато турците напускат, подгонени от четата на Яне Сандански и опожаряват града. Тогава изгаря и храмът, чиито руини могат да се видят пред къщата – семейната църква „Света Варвара”.


Собственик става Агнеса, прислужница или сестра на Кордопулос. Омъжва се за Георги Цинцара, но нямат деца. Осиновяват племенника си Гавраил, който е бащата на Никола Паспалев, сегашния стопанин.


Къщата е отнета в полза на държавата през 1971 г., като на наследниците е изплатено 20 000 лв. обезщетение.


В периода от 1974 до 1980 г. екип под ръководството на архитект Георги Лабов прави реставрацията, в която са вложени около 608 000 тогавашни лева.


През 1996 г. Паспалев си връща дома, след като печели дело във Върховния касационен съд.

Днес Кордопуловата къща е превърната в музей, като наред с това се използват избените й помещения, където отлежават някои от най-добрите мелнишки вина. Посещава се от 30 000 туристи годишно.Новини от туризма
Туроператори пред фалит, ако не се отвори границата за Украйна и Русия Туроператори пред фалит, ако не се отвори границата за Украйна и Русия ...
Регата Регата "Черноморец 2020" събира в Бургас цвета на родното ветроходство в детските и олимпи ...
Мегапроект дава перспективи за развитие на Бургас и региона Мегапроект дава перспективи за развитие на Бургас и региона ...
Цели хотелски комплекси остават затворени, няма да приемат туристи Цели хотелски комплекси остават затворени, няма да приемат туристи ...
Слабото начало на летния сезон се дължи и на хладното време Слабото начало на летния сезон се дължи и на хладното време ...
Няма анулирани чартърни полети за морето след 15 юни Няма анулирани чартърни полети за морето след 15 юни ...
 
Търсене
Сайтът Ви предлага избор на хотел, вила, селска къща, или квартира измежду множеството обекти за настаняване в България.