Фондация „Виа Понтика“ е нов проект в българското екологично пространство
Топ оферти   |   Дестинации   |   Маршрути   |   Facebook   |   Игра
Sheraton Sofia hotel Balkan
цени от 0лв. до 0лв.
Hotel Akvatonik
Хотел Акватоник
България,Велинград
цени от 90лв. до 250лв.

Въвеждаме облекчения за руски и украински туристи

 
 
 
Министерството на външните работи на България облекчава издаването на туристически визи за Русия и няколко държави от Източна Европа. Това стана ясно по време на среща на външния министър Кристиан Вигенин с представители на туристическия бранш в Бургас.
Вигенин запозна представителите на бранша с нововъведените облекчения за издаване на туристически визи, инициирани от министерството. На консулските ни служби са дадени указания, свързани с по-лесното и бързо издаване на визи за туристическите пътувания на граждани от Руската федерация, Беларус, Молдова и Украйна, както и от Република Турция, каза той.
Преустановена е практиката на целенасочено пренасочване на туристи към изнесените визови центрове, която досега е оскъпявала и забавяла процедурата.
Външният министър отбеляза и факта, че чуждите граждани, които вече са посещавали страната ни с цел туризъм и използвали правомерно предишните си визи, могат да се завърнат в България много по-лесно. Нещо, което касае пряко Бургас - руските граждани със собственост тук, ще могат многократно да се завръщат със семействата си. Създаден е и механизъм, който да насърчава новите кандидати за визи да кандидатстват и за дългосрочни - с цел да се връщат през следващите зимни и летни туристически сезони, добави Кристиан Вигенин.
По отношение на броя на издадените визи, той отбеляза, че макар през първите два месеца да е имало спад спрямо 2013 г., към момента вече има подобрение.
Протича анализ на данните, които получаваме от Украйна. Икономическата ситуацията в страната се влошава, но се надяваме отливът на туристи от Крим, да ги изпрати в България", заяви той. „Заедно с Министерство на икономиката и енергетиката усърдно работим за рекламата на българския туризъм и съм по-скоро оптимист", заяви външният министър.
Няма основание да смятаме, че през предстоящия летен сезон ще има отлив на руски туристи от България. Разчитаме страната ни да привлече и повече украински, каза той.
Вигенин увери, че МВнР е свършило огромна част от това, което може, за да увеличи туристическия поток.
По време на срещата участваха още Григор Порожанов, директор на дирекция „Външноикономически отношения" към МВнР, Раковски Лашев, директор на дирекция „Консулски отношения" и областният управител на Бургас Павел Маринов.
 Новини от туризма
Туроператори пред фалит, ако не се отвори границата за Украйна и Русия Туроператори пред фалит, ако не се отвори границата за Украйна и Русия ...
Регата Регата "Черноморец 2020" събира в Бургас цвета на родното ветроходство в детските и олимпи ...
Мегапроект дава перспективи за развитие на Бургас и региона Мегапроект дава перспективи за развитие на Бургас и региона ...
Цели хотелски комплекси остават затворени, няма да приемат туристи Цели хотелски комплекси остават затворени, няма да приемат туристи ...
Слабото начало на летния сезон се дължи и на хладното време Слабото начало на летния сезон се дължи и на хладното време ...
Няма анулирани чартърни полети за морето след 15 юни Няма анулирани чартърни полети за морето след 15 юни ...
 
Търсене
Сайтът Ви предлага избор на хотел, вила, селска къща, или квартира измежду множеството обекти за настаняване в България.