Фондация „Виа Понтика“ е нов проект в българското екологично пространство
Топ оферти   |   Дестинации   |   Маршрути   |   Facebook   |   Игра
Borovets Hils
Боровец Хилс
България,Боровец
цени от 0лв. до 0лв.
Hotel Orlovets
Хотел Орловец
България,Пампорово
цени от 100лв. до 150лв.

Шест фирми държат плажовете по морето

 
                                                                       
                                                       
 
 

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова иска прекратяване на договорите за три плажа. Тя ще представи доклад от направените проверки през лятото, нарушенията и своето предложение пред МС през октомври.
Това каза министър Павлова в Бургас, цитирана от БТА и добави, че предложението й за пристъпване към процедурата по прекратяване ще е след приключването на сезона.
Най-фрапантните нарушения са констатирани на плажовете Слънчев бряг - север, Обзор - централен и Ахтопол - север.
Към групата на най-изявените нарушители вероятно ще се присъедини и плажът "Червенка" в Черноморец.
Споменатите плажове не спазват законовото изискване за процента свободна площ за плажуване, не спазват ограниченията за преместваеми и търговски обекти. На част от плажовете свободният достъп е зад чадърите и шезлонгите.
Така се ограничава достъпът на летовниците до морето.
Общо шест са фирмите, които стопанисват 209 плажа по морето. Част са на концесия, други - под наем, а 21 от плажовете са дадени за стопанисване на областните управи на Бургас, Варна и Добрич.
95 от всички плажове се охраняват частично или пък въобще нямат охрана.
От министерството са направили проверки съвместно с РЗИ. Установено е, че на места броят на спасителите и медицинските пунктове е недостатъчен. 22 плажа имат сериозни нарушения за неспазване на изискването 50 процента от зоната да е със свободен достъп.
С най-лоши показатели в това отношение министър Павлова посочи плажа "Червенка". Там само 24 процента от плажа е свободен за летовници, а останалата част е оборудвана с платени чадъри и шезлонги.
Нарушения с търговските и преместваемите обекти има на 22 плажа. Като пример е ивицата Слънчев бряг - север с над 1 267 квадратни метра превишение на позволеното.
Най-сериозно е положението с търговските площи. От 99 проверени плажа 53 били в нарушение.
Застрашени да им бъде прекратен договорът са и плажовете Поморие-Централен и Крайморие, каза още Павлова.Новини от туризма
Туроператори пред фалит, ако не се отвори границата за Украйна и Русия Туроператори пред фалит, ако не се отвори границата за Украйна и Русия ...
Регата Регата "Черноморец 2020" събира в Бургас цвета на родното ветроходство в детските и олимпи ...
Мегапроект дава перспективи за развитие на Бургас и региона Мегапроект дава перспективи за развитие на Бургас и региона ...
Цели хотелски комплекси остават затворени, няма да приемат туристи Цели хотелски комплекси остават затворени, няма да приемат туристи ...
Слабото начало на летния сезон се дължи и на хладното време Слабото начало на летния сезон се дължи и на хладното време ...
Няма анулирани чартърни полети за морето след 15 юни Няма анулирани чартърни полети за морето след 15 юни ...
 
Търсене
Сайтът Ви предлага избор на хотел, вила, селска къща, или квартира измежду множеството обекти за настаняване в България.